Rintojen pienennys

Rintojen pienennys Virossa

Rintojen pienennys on kirurginen toimenpide, jonka tarkoituksena on pienentää rintojen volyymia ja muotoilla kokoa. Liian suuret rinnat voivat aiheuttaa niska-, hartia- ja selkäkipuja, myös olkapään deformaatiota ja kroonista päänsärkyä. Samoin niihin voi liittyä rinnanalusten hautumista ja tulehtumista. Liian suuret rinnat vaikeuttavat monia liikuntaharrastuksia, ja sopivia vaatteita tai liivejä on mahdotonta löytää. Tämä menetelmä sopii naisille, jotka haluavat parantaa elämänlaatuaan rintojen pienennyksellä ja muodon / ulkonäön korjaamisella. Rintojen ihannesymmetrian saavuttaminen on kuitenkin epätodennäköistä.

Konsultointi ennen leikkausta

Kartoitetaan potilaan odotukset ja mahdollisuudet toiveiden toteuttamiseksi. Keskustellaan potilaan terveyden taustatiedoista, ennen kaikkea rintojen mahdollisista sairauksista (henkilökohtaiset rintasyövän esitiedot ja perheen esitiedot). On tärkeää kertoa rintojen raskauteen/imetykseen ja painovaihteluun liittyvistä muutoksista, samoin vakituisesta lääkityksestä. Ennen leikkausta on tehtävä rintatutkimukset (mammografia). Ennen leikkausta olisi suositeltava saada paino stabiiliksi.

Potilaan tarkastuksessa tehdään rintakehä- ja rintarauhasen tutkimus (asymmetriat, rintojen ryhdin menetys ja sen laajuus, nännipihojen suuruus ja sijoittuminen) ja arvioidaan ihon ja rauhaskudoksen laatu. Sairauskertomusta varten potilaan rinnat valokuvataan. Sitten rinnat mitataan huolellisesti, jotta voidaan suunnitella paras leikkausmenetelmä ja tulevien leikkausarpien sijoittuminen. Kirurgin kanssa kannattaa keskustella, jos suunnittelee tulevansa myöhemmin raskaaksi ja aikovansa imettää (on mahdollisuus valita leikkausmenetelmä, jolla maitotiehyeisiin ei kosketa, kuitenkin todettakoon, että imetyskyky rinnanpienennyksen jälkeen ei aina säily).

Leikkaus

Pienennysleikkaus tehdään yleisnukutuksessa. Se kestää tavallisesti 2-3 tuntia. Leikkaus on vaativa, ja se on yhdistelmä liiallisen rintarauhaskudoksen poistamisesta ja siirrosta ja liiallisen ihon poistamisesta. Yleensä rintoihin jätetään laskuputket.

Toipuminen

Laskuputket poistetaan ja potilas pääsee kotiin leikkausta seuraavan päivän aamulla.

Toipuminen on hyvin yksilöllistä. Ensimmäisinä päivinä rintaleikkauksen jälkeen kipulääkitys on tarpeellista, koska kudosvamman seurauksena on syntynyt turvotusta. Leikkaushaavat suojataan haavateipeillä ja laastareilla kahdeksi viikoksi, jonka jälkeen aloitetaan arpien hoito. Rintoja tukevien rintaliivien käyttö on tärkeätä jatkuvasti 6 viikkoa ja sen jälkeen vielä 4-6 viikkoa rasituksessa. Leikkauksen jälkeen ei suositella kaarituellisia (push-up) rintaliivejä. Ensimmäisinä viikkoina leikkauksen jälkeen tulisi välttää raskasta fyysistä rasitusta.

Mahdolliset riskit

Välittömästi leikkauksen jälkeen voi kehittyä pitkäkestoinen turvotus ja rinnat voivat tuntua epämukavilta. Nännin herkkyys voi vaihdella tai kadota, ja voi myös esiintyä ihonalaisia verenpurkaumia. Rinnan sisäinen isompi verenpurkauma voi johtaa uusintaleikkaukseen. Tulehdusta kehittyy harvoin. Useimmiten ongelmia on haavojen parantumisessa, minkä seurauksena arvet saattavat venyä. Asymmetrioita esiintyy usein. Leikkauksen jälkeen ovat vielä mahdollisia kudoksen surkastuma, muun muassa nännipihan surkastuma, potilasta tyydyttämätön rinnan muoto ja koko.

Ota yhteyttä

Jätä yhteydenotto­pyyntö