Lihavuusleikkaus (mahalaukun ohitusleikkaus)

Lihavuusleikkaus on käytössä liikalihavuuden hoitona. Väestön ylipaino on kasvava, maailmanlaajuinen ongelma.

Ylipainoisten ihmisten joukossa erityisesti liikalihavuuden rajan ylittävät henkilöt (painoindeksi yli 40) ovat huomattavan suuressa riskissä sairastua kakkostyypin diabetekseen, uniapneaan, verenpainetautiin, muihin sydänsairauksiin tai kuolla ennenaikaisesti. Tupakoinnin ohella liikalihavuus on toinen kuolinsyy, jonka välttämiseen voit itse vaikuttaa hyvin paljon. Normaalipainoisiin verrattuna liikalihavuudesta kärsivien ihmisten riski kuolla ennenaikaisesti on 50 – 100% suurempi. Liikalihavuus johtuu siitä, että elimistö saa enemmän energiaa kuin mitä se kuluttaa.

Potentiaalisesti hengenvaarallista liikalihavuus on silloin, kun

 • painoindeksi (BMI) on 40 tai korkeampi
 • jos painoindeksi on 35 tai korkeampi ja siihen liittyy toinen vaikea terveyshaitta, jonka saisi

 

painonpudotuksella korjattua, esim. kakkostyypin diabetes tai korkea verenpaine.

Leikkaus

Mahalaukun ohitusleikkaus eli lihavuusleikkaus on kirurginen yhdistelmätoimenpide (restriktiivinen ja malabsorptiivinen).
Restriktiivinen, koska sen seurauksena rajataan tarkasti mahalaukkuun mahtuvan ruuan määrä. Malabsorptiivinen, koska leikkaus vaikuttaa ravintoaineiden ja kaloreiden imeytymiseen ohutsuolesta verenkiertoon.

Yhdistelmäleikkaus on laihtumisen kannalta erittäin tehokas. Keskimäärin potilaat pudottavat tämän lihavuusleikkauksen jälkeen 60 % ylimääräisistä kiloistaan.*

* Esimerkit, jotkat löytyy nettisivultamme, ovat yleisiä. Operaation tulos on aina henkilökohtainen. Ota ystävällisesti yhteyttä lääkäriin, jos haluat tarkempia tietoja.

Roux en Y –menetelmä

Roux en Y –menetelmä on tavallisin lihavuusleikkaus. Jos leikkaukseen ei liity haittavaikutuksia, tämä leikkaus suoritetaan laparoskooppisesti (avaimenreikäkirurgian keinoin).

Kirurgi sulkee saumalaitteilla mahalaukun yläosan (15 – 30 ml) ja luo näin pienen pussin mahalaukkuun. Sen jälkeen pussiin tehdään uusi reikä. Seuraavaksi ohutsuoli leikataan kahteen osaan ja alempi osa suolesta kiinnitetään mahalaukun pussissa olevaan reikään. Näin luodaan niin kutsuttu Roux’n mutka.

Ruoansulatusnesteet ohjataan Roux’n mutkaan ohutsuolen yläosasta. Tämän mutkan ansiosta ruoka ohittaa suuren mahalaukun, pohjukaissuolen ja ohutsuolen alkuosan.

Lihavuusleikkaus edut

Mahalaukun ohitusleikkauksen etuja ovat nopea ja huomattava painonpudotus. Lisäksi painonpudotus jatkuu 18-24kk leikkauksen jälkeen. 10 vuotta leikkauksen jälkeen useilla potilailla on säilynyt sama paino, jonka he ovat saavuttaneet 60-79% ylimääräisen painon pudottamisen jälkeen.

Myös liikalihavuuteen liittyvät terveyshaitat vähenevät (esim. diabetes, korkea verenpaine, uniapnea) ja luonnollisesti liikuntakyky sekä elämänlaatu paranevat.

Lihavuusleikkaus vaarat

Mahalaukun ohitusleikkaus on iso operaatio, joten siihen liittyy aina isoja riskejä. Potilaalle saattaa syntyä anemiaa sekä aliravitsemusta, joten toimenpiteen jälkeen täytyy syödä vitamiineja ja kivennäisaineita ravintolisinä koko elämän ajan. Luonnollisesti leikkauksen seurauksena potilaan on tehtävä pysyviä muutoksia elintapoihin ja ruokailutottumuksiin. Muita riskejä ovat mahdollinen hiusten lähtö ja sappikivien syntyminen nopean painonpudotuksen seurauksena.

Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeiset mahdolliset komplikaatiot:

 • haavatulehdus, hematooma vatsapeitteissä
 • vuoto suoliompeleiden välistä (1 – 2 % tapauksista, saattaa aiheuttaa lisäleikkauksen tarpeen) verenvuoto suoliommelten lähellä (2 – 5 % tapauksista, saattaa aiheuttaa endoskopian tarpeen)
 • dumping –oireyhtymä (hiilivetyjen nopea kulkeutuminen – sydämen tykytys, kylmä hiki, levottomuus)
 • alaraajan syvälaskimon tukos ja keuhkoveritulppa
 • kehonsisäinen tyrä (myöhemmin syntyvä komplikaatio, vaatii endoskooppisen dilataation)
 • anastomosiksen kapeutuminen (enintään 9 % syntyy leikkauksen jälkeen, vaatii kirurgisen korjauksen)
 • hengitysvaikeudet, sydänkohtaus
 • vitamiinien ja kivennäisaineiden puute
 • terveystilanteesta riippuen saattaa syntyä myös muita vaaroja

 

Komplikaatiovaara on pienempää keskuksissa, joissa tehdään yli 100 lihavuusleikkausta vuodessa. Jos leikkauksen suorittaa hyvin kokenut kirurgi, mahalaukun ohitusleikkauksen aiheuttamia kuolemantapauksia on hyvin vähän: noin 0,2 – 0,5 % kaikista leikkauksista.

10/2018
Hei. Tasan 6 kk ja – 36kg. Olo on mitä mahtavin. Kiitos.t. S., (mahalukun ohitusleikkaus, tri Adamson)

* Esimerkit, jotkat löytyy nettisivultamme, ovat yleisiä. Operaation tulos on aina henkilökohtainen. Ota ystävällisesti yhteyttä lääkäriin, jos haluat tarkempia tietoja.

Ota yhteyttä

Jätä yhteydenotto­pyyntö