Lääkäreiden kokemuksia etätyöstä

”Joustava arki ja hyvä taustatiimi saavat viihtymään etälääkärinä Medimatkoilla”

Etälääkäreinä työskentelevät Kaia ja Diana viihtyvät monipuolisten työtehtävien parissa Medimatkoilla

– Etälääkärin työssä parasta on se, että voin itse päättää milloin, miten ja missä haluan työskennellä, Kaia sanoo.  

– Aiemmin ajoin autolla satoja kilometrejä joka viikko ja olin pitkiä aikoja pois kotoa. Etätyö mahdollistaa sen, että minulla on enemmän aikaa perheelleni, lisää Diana. 

Medimatkoilla etälääkärin työ painottuu terveyskeskusten vastaanottotyöhön. Työmäärä ja työvuorolistat räätälöidään aina jokaiselle työntekijälle sopivaksi. 

– Meille tärkeintä on varmistaa, että arki sujuu ja työ lääkärinä palkitsee. Sen eteen teemme kovasti töitä, sanoo etälääkäreiden työtä Medimatkoilla koordinoiva Ingrid.

 

Lääkäriksi etävastaanotolle – työajat räätälöidään sinulle sopivaksi

Diana aloitti työt Medimatkojen etälääkärinä syyskuussa 2022. Hänelle etätyö oli tuttua jo edeltävältä kesältä.

– Olin kesän töissä etälääkärinä, ja toimin Vantaan ja Keravan alueella hoivakotien konsultoivana lääkärinä. Tällä hetkellä työni etälääkärinä koostuu videovastaanotoista, joita pidän Rauman terveysaseman kautta. Minulla on psykiatristen potilaiden vastaanotto ja terveysaseman yleisvastaanotto, jonne voi tulla kaikenlaisia potilaita, Diana kertoo. 

Etävastaanoton lisäksi Diana työskentelee Rauman alueen hoivakotien ja terveysaseman intervalliosaston konsultoivana lääkärinä. 

Parasta on se, että voin tehdä työtä kotona ja rytmittää työtä arkeeni sopivaksi. Medimatkoilla on hyvä taustatiimi, joka auttaa aina tarvittaessa.

- Diana, Medimatkojen etälääkäri

Rohkeasti uutta kohti – etälääkärin työ on helppo yhdistää muiden töiden oheen

Kaia päätyi työskentelemään Medimatkoille ystävän suosituksesta. Etälääkärin töitä hän tekee tällä hetkellä noin 7–8 kertaa kuukaudessa. 

– En ollut aikaisemmin työskennellyt etälääkärinä, mutta halusin uusia haasteita elämääni. Tyypillisenä työviikkona pidän puhelin- ja videovastaanottoja iltapäivisin. Viikonloppuisin teen muita konsultoivan lääkärin töitä, Kaia sanoo. 

Etälääkäreiden työtä Medimatkoilla koordinoiva Ingrid kertoo, että suurin osa Medimatkojen etälääkäreistä tekee myös muita lääkärin töitä eri organisaatioissa etätyön rinnalla. 

– Tyypillisesti etätyö yhdistetään päivystystyöhön tai muihin tehtäviin terveyskeskuksissa. Haluamme tarjota lääkäreille joustavan vaihtoehdon etätyöhön ja panostamme paljon siihen, että työvuorot saadaan hyvin sovitettua työntekijöidemme muuhun arkeen, hän sanoo. 

Suosittelen etälääkärin työtä Medimatkoilla kaikille, jotka haluavat kokeilla uutta ja tehdä lisätyötä kotoa käsin. Perehdytys on hyvä, ja Medimatkojen yhteyshenkilöt auttavat tarvittaessa kaikissa käytännön asioissa.

- Kaia, Medimatkojen etälääkäri

Medimatkoilla lääkärin etätyön voi aloittaa nopeasti

Kun lääkäri on kiinnostunut etätyöstä ja ottaa yhteyttä Medimatkoihin, yleisimmät kysymykset liittyvät siihen, minkälainen etälääkärin työnkuva on, kuinka joustavaa etätyö on ja minkälaisella rytmillä työvuoroja tehdään. 

– Käymme jo ensimmäisissä keskusteluissa konkreettisesti läpi monia käytännön asioita, kuten Lifecare-järjestelmää, tunnusasioita ja aikatauluja. Etätyön aloituksesta saadaan yleensä sovittua nopeasti, Medimatkojen projektipäällikkö  Ingrid kertoo.

Kun aloittavan lääkärin kanssa on lyöty lukkoon aloituspäivämäärä, niin kaikki muutkin käytännön asiat sujuvat vaivattomasti. Jos lääkärillä on tarvetta etätyövälineille kuten tietokone, puhelin ja/tai liittymä, sovitaan myös niiden toimituksesta. 

– Lääkärit pääsevät nopeasti kokeilemaan järjestelmiä ennen varsinaisen etätyön aloitusta. Kun saa rauhassa testata, ei tarvitse jännittää ensimmäisellä etävastaanotolla teknisiä asioita ja itse etätyön aloitus sujuu rennommin, Ingrid kuvailee. 

Yhteyden eri alueita koordinoivaan it-tukeen saa helposti. Myös etätyökoordinaattorit auttavat alkuun. 

– Jokainen Medimatkoilla aloittava etälääkäri saa selkeän infopaketin, josta on helppo palauttaa mieleen perusasiat. Tämä tukee perehtymistä erityisesti sellaisilla lääkäreillä, joilla ei ole aiempaa kokemusta etätyöstä, Ingrid sanoo. 

 

Etävastaanottojen rajattu toimenkuva selkiyttää arkea

Medimatkojen etälääkärit työskentelevät pääasiassa terveyskeskusten etävastaanotolla joko puhelimitse tai videon välityksellä – paikan päälle ei ole tarvetta mennä missään vaiheessa, sillä etälääkärin toimenkuvaan ei Medimatkoilla kuulu esimerkiksi kiertoja. Konsulttilääkärin etätyötehtävissä lääkäri puolestaan saa järjestelmään työlistan ja tekee konsultaatioita kirjallisesti.

– Teemme yhteistyötä Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Satakunnan hyvinvointialueiden kanssa. Alueiden omat koordinaattorit järjestävät vastaanottojen ajanvaraukset, ja me huolehdimme etälääkäreiden työvuorosuunnittelusta, Ingrid kuvailee yhteistyömallia. 

Medimatkat välittää lääkärityövoimaa yhteistyökumppaneilleen sopimusten mukaisesti. Jokaisessa Medimatkojen etätyöprojektissa on siten omat vaatimukset lääkäreiden osaamiselle. Työnkuvat ovat suhteellisen rajattuja, mikä selkiyttää etälääkärin arkea. 

Hakeaksesi Medimatkoille etälääkäriksi sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta nimenomaan etänä työskentelystä. Tärkeintä on halu kokeilla lääkärin etätyötä ja innostus oppia uutta.

– Aivan nuorille lääkäreille etätyö ei kuitenkaan meidän yhteistyöprojekteissamme ole mahdollista. Sen sijaan tarjoamme 6. vuosikurssin kandeille paljon muita mielenkiintoisia tehtäviä. Kun osaaminen kehittyy, on siirtyminen etälääkäriksi täysin mahdollista, Ingrid sanoo. 

Oletko pian valmistumassa oleva lääkäri? Lue millainen on kandin urapolku Medimatkoilla.  

Etälääkärin työvuorot suunnitellaan toiveiden mukaan

Medimatkoilla etätyötä tehdään arkisin klo 8–20. Työvuoroja on tarjolla myös viikonloppuisin ja pyhäpäivinä. 

– Joustavuus ja lääkäreiden toiveiden kuuntelu ovat kaiken tekemisemme keskiössä. Useimmiten pystymme suunnittelemaan työvuorolistat juuri niin kuin lääkäri on itse halunnut, Ingrid sanoo. 

Parasta työssäni on se, että saan tehdä läheisesti yhteistyötä Medimatkojen mahtavien lääkäreiden kanssa ja järjestellä kokonaisuutta niin, että lääkäreiden työ on mahdollisimman mielekästä. Meillä on täällä mukava ja osaava porukka. Asioista on helppo keskustella ja joustavasti sopia, jos tulee esimerkiksi tarve järjestellä työvuoroja uudelleen.

- Ingrid, projektipäällikkö ja Medimatkojen Tarton yksikön johtaja

Vaikka työvuorolistat pyritään etätyössä sopimaan mahdollisimman pitkälle etukäteen, ei muutoksilta lyhyellä varoitusajalla voida välttyä esimerkiksi sairastapauksissa. 

– Lääkärin ei tarvitse itse huolehtia muutoksista listoille, vaan kaikki koordinointi hoituu meidän projektivastaavien toimesta. Riittää, että ilmoittaa muutoksista omalle koordinaattorille, joka hoitaa tiedon kaikkiin tarvittiin paikkoihin. Teemme ketterästi yhteistyötä muiden etätyökoordinaattoreiden kanssa, Ingrid sanoo. 

Kiinnostuitko etälääkärin työstä Medimatkoilla?

Olitpa jo aiemmin työskennellyt lääkärin etätyössä tai vasta harkitsemassa uutta suuntaa urallesi, kannattaa hakea meille. Saat hyvän palkan ja monipuoliset edut

Etälääkärin työvuorot rytmitetään toivomustesi ja osaamisesi mukaan.